dimecres, 20 de març del 2013

25è. CICLE DE XERRADES PER QUARESMA 2




“LA PREGÀRIA: SÚPLICA I EXPRESSIÓ DE FE”

Mn. Francesc Giménez, Vicari Episcopal de Reus, Baix Camp, Priorat, Conca de Barberà i Urgell-Garrigues; Rector de la Parròquia de Sant Francesc d’Assís de Reus i Consiliari de la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari va començar la seva exposició amb la pregunta:
- Què és la pregària?
Responen que és posar-se en contacte amb Déu, relacionar-se i parlar amb Ell. Aquest contacte pot donar-se mitjançant les formules o la improvisació. La pregària pot ser individual o comunitària però sempre personal i aquestes ha de trobar-se en equilibri, per si soles cap de les dues és suficient.

La pregària pot anar destinada a qualsevol de les tres persones de la Santíssima Trinitat. Generalment ens adrecem al Pare o al Fill però poques vegades a l’Esperit Sant perquè és precisament ell que en el nostre interior des del baptisme ens mou a la pregària. La pregària també pot anar adreçada als sants o a la Verge que en aquest cas fan de mitjancers.

La pregària ha de tenir dues direccions una vertical entre nosaltres i Déu pare però n o pot obviar una direcció horitzontal d’amor fratern cap als germans què ha de ser el fonament de la pregària.

Va destacar quatre tipus o models de pregària:
1-     Pregària de petició- segurament és la més freqüent però que no es pot convertir en la única.
2-     Pregària d’escoltar- Escoltar en silenci el que Déu ens ha de dir o d’escoltar o llegir la paraula de Déu en els texts bíblics.
3-     Pregària de lloança- Per donar gràcies i adorar a Déu. Una expressió d’això són els salms.
4-     Pregària per queixar-nos- “això no me mereixis...” és la que menys hauríem d’emprar o fins i tot caldria desterra-la de la nostra pràctica.

Si tornem al títol de la xerrada “Pregària súplica i expressió de Fe” cal veure que la pregària implica una gran dosi de respecte per un costat i d’humilitat per l’altre reconeixent la nostra petitesa però també implica una gran dosi de Fe tal com que reconeixem que Déu ens pot ajudar i confiem en Ell. La pregària ha de ser insistent però no pot convertir-se en impertinent, cal anteposar la voluntat del Senyor reconeixent i acceptant per una banda que ens ho pot concedir tot però alhora acceptant quan no ens ho concedeix.

Va finalitzar amb una altra pregunta:
- Està en crisi la pregària?
Amb resposta negativa constatant que segurament han caigut en desús algunes formes de pregària però que aquesta ha millorat molt amb l’accés a la Paraula de Déu.
Per últim va fer esment a la importància que concedeix el nou Papa Francesc fent palès que en la seva primera intervenció en va fer referència fins a nou vegades en pocs minuts.







La confraressa Major fent entrega d'un record a Mn. Francesc després de la Xerrada



Un grup de confrares, membres de Junta i del Consell permanent amb el nostre Consiliari