HISTÒRIA

Breu Història de la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari.

L'any 1943 un grup de bons creients reusencs, encapçalats per Antoni Martra i Nolla, superant dificultats de tota mena decidiren formar una nova confraria, que entroncava amb l’extingida Hermandad de Jesús de Nazareno, a fi de donar més esplendor a la Setmana Santa de la nostra ciutat. Sense altres mitjans que la profunda fe en Crist, s’encarregà la construcció d'un pas que representés a Jesús portant la Creu. En Modest Gené i Roig fou l'escultor escollit per a la realització de la talla de la imatge de Nostre Pare Jesús del Calvari la qual fou encarnada per en Pere Calderó i Ripoll, tots dos artistes reusencs, amb la col·laboració d'en  Florencio Veciana de Barcelona. Així aquest mateix any el pas va desfilar per primer cop a la Processó del Sant Enterrament acompanyat per 36 confrares de la recent fundada Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari.

L'any següent en Modest Gené acaba l’escultura de Simó de Cirena (Cirineu) que s’incorporarà al pas; aquesta talla va rebre una menció especial a l'exposició de belles arts celebrada el mateix any al Palau de Montjuich de Barcelona. El grup escultòric va quedar finalment completat l'any 1949 amb la talla d'un centurió romà obra del mateix escultor.

E:\My Webs4\menucat\confraria\historiacat_archivos\image006.gifEl 1945 amb data de 28 de febrer, I' Emm. i Rvdm. Cardenal Arquebisbe de Tarragona Dr. Manuel Arce Ochotorena legalitzava els estatuts de la confraria.

El 1952 un grup de confrares va oferir el magnífic pas de la Verge del Calvari, la qual fou obra de l'escultor Salvador Voltas.
Va ser en el transcurs de l'any 1953 quan es va celebrar la Primera Missa a l'altar de la Confraria a l'Església Parroquial de Sant Francesc d' Assís encara que amb una ornamentació provisional que s'ha anat millorat amb el pas dels anys, entre altres coses amb teles amb pa d'or d’en Pere Calderó, amb fusta de caoba treballada per Antoni Sugranyes, mesa de marbre i un fresc d’en Pere Calderó. L'any 1975 es va construir en un lateral la capella de la Verge del Calvari.

El temps i les aportacions desinteressades de confrares ha possibilitat que els passos de les imatges titulars s’hagin millorat molt en els darrers anys, havent-se canviat l’any 1994 el pas del Natzarè (coincidint amb la celebració del 50è aniversari de la fundació) i l’any 1998 el de la Verge; tots dos nous passos van estar construïts per “La Orfebrería Andaluza Manuel de los Rios” de Sevilla. Així mateix les imatges han rebut en donació una túnica i un mantell brodats amb fil d’or i pedreria realitzat per les Germanes Concepcionistes d’ Èpila.