dimarts, 6 de març del 2012

PROCESSÓ DEL SILENCI




 PROCESSÓ DEL SILENCI







Silenci, és Dijous Sant.
Mentre el campanar  espera silenciosament que passin els minuts per a tocar les campanades de les onze de la nit; a la Parròquia de Sant Francesc d’Assís els confrares, que apilotats i entre corredisses recullen les atxes per a participar a la processó, callen! És el primer senyal del que ha de venir.
El Confrare Major de la Confraria de Nostre Pare Jesús del Calvari col·loca, cerimoniosament, als peus del “Natzarè” una arqueta amb la relació nominal de tots els confrares difunts des de l’any fundacional de la confraria fins avui en dia. Simbolitzant el record que en tenim i la seva presencia espiritual un Dijous Sant més al costat de Jesús en la seva Passió i el seu camí vers el Calvari. Les darreres paraules que sonaran, seran de pregària per tots aquests  confrares que  ens acompanyen des de la Casa del Pare. 
La gentada que omple a vessar els carrers del recorregut de la “Processó del Silenci” rep, amb l’apagada de l’enllumenat, el senyal de fer silenci. Reus resta privat de tota claredat, es sumeix en una profunda obscuritat. Silenciades les veus i encongits els cors, Reus resta buit de qualsevol so. I quan la remor de les campanes marquen les onze en punt d’una nit més fosca que mai... el so greu, afligit, pesarós de les timbales, que fan sonar els armats que inicien la seva marxa obrint la processó, ressalta encara més el silenci de la nit.
Als armats els segueix una llarga corrua de vestes de tots colors, de totes i cada una de les confraries, germandats i congregacions de la ciutat, que amb la tenebrositat adquireixen una sola i mateixa  tonalitat. Amb l’absència de colors particulars totes elles passen a formar part d’una única i monocolor munió de devots al Jesús que va camí del Calvari.
L'any 2011 malgrat l'amenaça de pluja la Processó va sortir
Arribat el silenci, una  gernació carregada de moixa expectació espera fora la sortida de les imatges titulars, amb elles els carrers s’omplen d’un gebrat perfum mescla de les olors dels clavells vermells de la catifa que trepitja el Nostre Pare Jesús del Calvari i de les flors blanques i la cera del cirial que al cremar-se il·lumina la Verge del Calvari.
Els passos protegits contra la pluja  el Dijous Sant de 2011
La negra i silenciosa nit exterior contrasta amb la lluminositat i l’enrenou interior de la pregaria d’un poble que, acompanyant Jesús en processó, professa calladament, en l’anonimat de les cucurulles  però obertament, la seva fe. Les voreres es troben atapeïdes de moltes vides petites, les unes amb la memòria acabada d’encetar i les altres amb la memòria replena de tants i tants Dijous Sants, però totes aclaparades per la grandesa de l’amor del Senyor.
Una llarga filera de tènue llum de les atxes que porten els natzarens va assenyalant el camí que segueix el  Natzarè acompanyat de la seva mare, recorren la ciutat per apropar-se a la Parròquia de Sant Joan Baptista on la processó es rebuda pel rector de la mateixa i per l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu. Allà de nou la  pregària comunitària és qui esberla el silenci i substitueix a la silenciosa pregària personal.
I si amb això sembla que tot s’ha acabat, cap mentida és més grossa. Com una vida, plena de començaments i del tot mancada de finals, la Processó del Silenci que podria semblar a molta gent un fi en si mateixa és a més a més pels natzarens l’inici, amb majúscules,  del Viacrucis que recorrerà amb les primeres llums del Divendres Sant els passejos de la ciutat. Un començament de la Processó del Sant Enterrament. Un començament del pas de la foscor i el silenci de la Passió i mort de Jesucrist a l’esclat de llum i joia de la Pasqua de la resurrecció.
Però, silenci... que encara és Dijous Sant.


Lluís Montserrat Sirolla i Obré
Confrare Major emèrit de la Confraria de Nostre Pare Jesús del calvari
Fotos: Pasqual Guarque