ACTES

XERRADES PER QUARESMA


L’any 1989 la Confraria començava un cicle de tres xerrades quaresmals que es realitzen la setmana anterior a la Setmana Santa, i que sota una temàtica de vessant religiosa, pretenen introduir al públic assistent a un període de reflexió per arribar a la Setmana Santa ...
MISSA INSTITUCIONAL DE LA CONFRARIA


 Pràcticament des de l’any fundacional de 1944 la Confraria realitza, el Diumenge de Rams, una missa a la Parròquia de Sant Francesc d’Assís, celebrada per Rector i Consiliari de Confraria, i en la que ofereix el Ciri Pasqual, que començarà  a cremar la nit  de la Vetlla Pasqual. Al finalitzar la missa la confraria realitza al seu altar la presentació i cessió del quadre que il·lustra el cartell de la Processó del Silenci, pintat cada any per un pintor diferent, S’aprofita també la petita cerimònia per a donar les medalles als nous membres de Junta o fer un reconeixement a persones que col·laboren amb la confraria.

OFRENA DEL CLAVELL

Cada dimecres Sant a la tarda la Confraria organitza un ofrena de clavells blancs i vermells que serveixen per ornamentar els passos de la Verge del Calvari i Nostre Pare Jesús del Calvari respectivament.

 PROCESSÓ DEL SILENCI
Llegim al “Semanari Católico de Reus” núm. 14 de data 6 d’abril de 1929: “De S. Francisco a las siete de la tarde salió con gran concurrencia de fieles la primera procesión para acompañar al S. Cristo con la Cruz a cuestas al Santo Hospital como preparación del Via E:\My Webs4\menucat\confraria\actescat_archivos\image003.gifCrucis; fue ésta un preludio de las demás que debían celebrarse el día siguiente; el paso fue presenciado por enorme gentío”.
Aquesta processó es venia celebrant els Dijous Sants des d’anys anteriors al citat, amb la finalitat d’assistir al Via Crucis del Divendres Sant al matí, que com avui, gaudia de força solemnitat. La imatge de Jesús de Natzarè era portada al coll amb un baiard per quatre feligresos i pertanyia a la Venerada Ordre Tercera de Sant Francesc.                                                                             
La nit del Dijous Sant de l’any 1946 s’instaurava la Processó del Silenci; de nou la Confraria del Nostre Pare Jesús del Calvari entroncava i continuava amb la tasca de l’antiga “Hermandad de Jesús Nazareno, ja que el motiu d’aquesta era també el trasllat per a participar, com antigament , en la Processó del Via Crucis del Divendres Sant al matí. Però curiosament, una forta pluja va impedir la desfilada d’aquesta processó, que sí va tenir lloc a partir de l’any següent, i que amb alguna interrupció ha arribat fins al present any.
La Processó del Silenci, que es celebra puntualment a les 11 de la nit de cada Dijous Sant, es oberta a la participació de qualsevol confrare de les altres confraries de la ciutat, això permet assolir les xifres de unes 300 vestes de E:\My Webs4\menucat\confraria\actescat_archivos\image004.jpgmitjana que anualment desfilen pels carrers de la ciutat acompanyant al Nostre Pare Jesús del Calvari i a la Verge del Calvari. La Processó es encapçalada pels Armats de la Sang que obren pas a la desfilada, a continuació es despleguen tot un seguit de vestes morades pertanyents a la Confraria que acompanyen al Natzarè i que precedeixen la imatge de la Verge al que acompanyen  la resta de vestes de les demés confraries ordenades cronològicament, de la mateixa forma ho fan les representacions de les altre confraries de la ciutat que tanquen la Processó
Actualment la Processó del Dijous Sant es una de les més concorregudes de la ciutat en la que a pesar de les entrades hores de la nit en que se celebra arriba a congregar a tota una munió de persones que fervorosament respecten el silenci de la nit únicament trencat pel soroll dels tambors. Una estampa veritablement commovedora.

 Via Crucis


La participació de la Confraria en el tradicional Via Crucis es remunta als mateixos temps en que l’antecesora Hermandad de Jesús de Nazareno realitzava la processó del Dijos Sant amb la finalitat d’assitir al Via Crucis.